Jak se vyrábějí čokoládové pralinky?

Čokoládové pralinky jsou sladkým pokušením, které má nejen u nás dlouhou tradici. Kvalitní pralinky často slouží jako dárek k narozeninám či jen tak z lásky, příležitostí však existuje mnohem víc. Jejich rozmanitost zaručuje, že se jen tak neomrzí a pro milovníky sladkého představují téměř nevyčerpatelnou zásobu chutí.

Nepřeberné množství čokoládových pralinek se liší nejen v druhu použité čokolády - pralinky se totiž mohou vyrábět z mléčné, hořké i bílé čokolády - ale i v použitých náplních, posypech a  tvarech. To vše se promítá do výsledného zážitku z každého jednotlivého kousku.

Čokoláda je základ

Základní ingrediencí čokoládových pralinek je samozřejmě čokoláda. Používá se hořká, mléčná i bílá čokoláda. Záleží pouze na druhu vyráběných pralinek a požadované chuti, ve výrobě jako takové rozdíly nejsou. Určitě vás nepřekvapí, že zcela zásadní je kvalita čokolády. Čím lepší čokoláda je při výrobě použitá, tím lepší budou samotné pralinky.

Kvalita čokolády se obvykle posuzuje podle obsahu kakaové sušiny, popř. kakaového másla. Podobně jako u vína či kávy je však důležitá i kvalita samotné vstupní suroviny, tedy kakaového bobu. Na tu se zaměříme v některém z dalších článků.

Další používané ingredience

V poctivých pralinkách najdete většinou ingredience, které dobře znáte a sami je máte doma ve spíži či lednici. Žádná sladká pochoutka se samozřejmě neobejde bez cukru, máslo zase dodá pralince jemnost a bohatou chuť. 

Další ingredience slouží většinou ke tvorbě náplní či polev a posypů jednotlivých pralinek. Těmi nejčastěji používanými jsou oříšky, marcipán, sušené ovoce a rum. Jak jsme však již zmiňovali v úvodu článku, pralinky nabízí opravdu nepřebernou paletu chutí, setkat se tedy můžete i s pralinkami s chilli, karamelem a mnoha dalšími druhy krémů a náplní.

Jaký je postup výroby čokoládových pralinek?

Samotná výroba je v zásadě jednoduchá, přestože je to řečeno mírně nadneseně. Aby byla výsledná chuť dokonalá, je nutné dodržet přesný postup a množství ingrediencí pro každý druh pralinky. Pokusíme se proto celý proces výroby čokoládových pralinek mírně zobecnit:

  1. Temperace čokolády

    Temperace čokolády je proces, který je pro výsledek zcela zásadní. Používá se k ní speciální přístroj, který čokoládovou hmotu neustále zahřívá, míchá a temperuje. Díky tomu dochází ke změně mřížky krystalu cukru a kakaové máslo získá jemnější strukturu. Výsledná pralinka má trvanlivý, hladký a lesklý povrch.

  2. Tvorba skořápky

    Připravená čokoládová hmota se nalije do připravené formy. Z té se však po krátké chvíli opět vylije, čímž vnikne skořápka.

  3. Náplně a víčkování

    Skořápka se nyní naplní připravenými náplněmi. Poté se celá pralinka znovu přelije temperovanou čokoládou. Tím dojde k tzv. zavíčkování, tedy uzavření pralinky. 

  4. Zchladnutí a vyklepnutí

    Zavíčkované pralinky je nyní potřeba zchladit, aby čokoláda ztuhla. Proces chladnutí může trvat i několik hodin. Jakmile je u konce, vyklepneme je z formy a výroba je u konce.

Jak sami vidíte, kromě temperace čokolády ve speciálním přístroji probíhá výroba pralinek ručně a za každý výsledný kousek tak vděčíme především šikovnému cukráři.