Jak skladovat čokoládové pralinky?

Čokoládové pralinky jsou oblíbené pro jejich rozmanitou paletu chutí a z vlastní zkušenosti víme, že se po nich obvykle hned zapráší. Pokud se ale náhodou stane, že je pralinky potřeba skladovat i po otevření bonboniéry, je potřeba dodržovat pár základních pravidel.

Obsah

Správná teplota je základ

Vyhněte se vlhkým místům

Nejlepší místa pro skladování

Správná teplota je základ

Nepřekvapí vás, že nejvíce může pralinkám škodit skladování při nesprávných teplotách, a to jak příliš vysokých, tak nízkých. Optimální teplota pro skladování je 14 - 21 stupňů. Teplota by navíc po celou dobu měla být stabilní a velké výkyvy v teplotách mohou narušit strukturu pralinek a vytvořit tukový květ. Určitě se při skladování bonboniér vyhněte lednici, výjimku může tvořit chladnička na víno nastavená na správnou teplotu.

Vyhněte se vlhkým místům

Podobně jako špatná teplota pralinkám škodí vysoká vlhkost okolního prostředí. Relativní vlhkost vzduchu by určitě neměla překročit 70% a stejně jako v případě teploty by nemělo docházet k jejím výkyvům. Pokud pralinky skladujete v kuchyni, určitě by měly být zavřené ve skřínce, ideálně ne v blízkosti varné desky či myčky.

Nejlepší místa pro skladování

V teoretické rovině by pro skladování čokoládových pralinek byl nejlepší suchý sklep, tedy tmavé místo se stálou vlhkostí i teplotou. Ale řekněme si rovnou - komu by se chtělo si běhat pro pár kousků pralinek do sklepa. Pokud vlastníte chladničku na víno a skladujete v ní červené víno při teplotě alespoň 14 stupňů, pralinky můžete umístit tam. Jinak hledejte místo:

  • bez přímého slunečního záření, například spíž či skřínku;
  • v chladnější místnosti, kde v zimě netopíte a v létě se nevyhřívá od sluníčka;
  • kde není vysoká vlhkost vzduchu, například od vaření.

Pokud dodržíte těchto pár základních pravidel, můžete se spolehnout, že si na čokoládových pralinkách pochutnáte po mnoha týdnech stejně, jako v den, kdy jste je rozbalili.