Z čeho se vyrábí bílá čokoláda?
Bílá čokoláda je jedním ze tří základních druhů čokolády. Narozdíl od tmavé a mléčné čokolády však neobsahuje žádnou kakaovou sušinu. Vyrábí se totiž pouze z kakaového másla. To ovlivňuje její typickou barvu, ale také chuť, a proto mezi milovníky čokolády najdeme její zastánce i zatvrzelé odpůrce.
Někteří dokonce tvrdí, že bílá čokoláda není čokoládou právě proto, že neobsahuje kakaovou sušinu. My jsme zastánci většinového názoru, že se o čokoládu jedná, protože se vyrábí z kakaových bobů. Pokud však narazíte na takovou, která obsahuje pouze 20% kakaového másla, zbystřete, jedná se o minimální množství dané legislativou. Kvalitní bílé čokolády obsahují kakaového másla více, minimálně 30 %.
Bílá čokoláda
Kvalitní bílá čokoláda se pozná poměrně snadno podle barvy. Neznamená to ovšem, že čím svítivější bílá, tím lepší - právě naopak. Takové čokolády jsou často chemicky obarveny a narazíte na ně nejčastěji v supermarketu. Kvalitní bílé čokolády s vyšším obsahem kakaového másla mívají světle hnědou, pískovou či až máslově nažloutlou barvu.
Pozor samozřejmě dejte i na složení. Nižší obsah kakaového másla výrobci nahrazují přidáním ztužených tuků a vyššího obsahu cukru. Mezi základní přísady naopak patří kromě kakaového másla cukr, sušené mléko, lecitin a vanilka nebo vanilin. D
Jak se bílá čokoláda vyrábí?
Stejně jako u tmavé či mléčné čokolády začíná celý proces výroby u kakaových bobů. Ty se nejprve namelou a nasypou do speciálních lisů, ve kterých se oddělí kakaový prášek a kakaové máslo. To má tekutou konzistenci podobnou např. slunečnicovému oleji. Tekuté kakaové máslo výrobce nalije do forem a počká, než ztuhne.
Tímto postupem výrobce získá 100% kakaové máslo, které po vyklopení z forem rozbije na menší kousky a rozpustí. V melanžéru k němu přidá cukr a sušené mléko a další přísady. Poté už stačí směs nalít do výsledné formičky a počkat, než ztuhne.
Jak poznat kvalitní bílou čokoládu?
Pokud si chcete na bílé čokoládě pochutnat, doporučujeme držet se následujících pravidel:
- vybírejte takovou, která nemá zářivě bílou barvu, ale spíše pískovou až nažloutlou
- obsah kakaového másla by měl být minimálně 30%
- neobsahuje žádné ztužené tuky
Vše ostatní už jsou spíše individuální chuťové preference, které rádi necháme na vás. Nebojte se zkoušet a určitě narazíte na takovou, která vám zachutná a v budoucnu nedáte na bílou čokoládu dopustit.